Waarom zzp’ers zich moeten voorbereiden op naheffingen van de Belastingdienst
De Belastingdienst kan tot 5 jaar terug loonheffingen terug vorderen bij zzp-ers al dan niet via jouw opdrachtgever.
De recente berichtgeving over platformwerk en zzp’ers, zoals in het NOS-artikel over opdrachtgevers die loonheffingen verhalen op zelfstandigen, benadrukt een groot risico waar veel freelancers zich niet van bewust zijn. Hoewel veel zzp'ers denken dat ze veilig werken onder een modelovereenkomst, kan de Belastingdienst achteraf oordelen dat er sprake was van een dienstbetrekking. Het gevolg? Een naheffing van loonbelasting en premies volksverzekeringen die de opdrachtnemer zelf moet betalen.
Dit probleem raakt vooral freelancers in sectoren zoals de horeca en bezorging, waar platforms zoals Temper hen als zelfstandigen laten werken. Veel zzp'ers realiseren zich niet dat een ‘foute’ kwalificatie van hun werkrelatie betekent dat zij onverwacht duizenden euro’s moeten terugbetalen aan de Belastingdienst.
Hoe werkt de naheffing?
Wanneer een opdrachtgever (bijvoorbeeld een platform zoals Temper) een zelfstandige inhuurt en de Belastingdienst later concludeert dat er sprake was van een dienstbetrekking, moet de opdrachtgever alsnog loonheffingen afdragen. Dit omvat:
✅
Loonbelasting – kan verhaald worden op de zzp’er.
✅
Premies volksverzekeringen – kan ook verhaald worden.
❌
Premies werknemersverzekeringen (WW, WIA, ZW) – mag
niet verhaald worden, deze kosten blijven voor de opdrachtgever.
❌
Inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet (Zvw) – mag ook niet worden doorberekend.
Wat betekent dit concreet? Stel dat je als zzp’er €3.000 per maand verdiende via een platform en achteraf wordt beoordeeld als werknemer, dan kan de Belastingdienst enkele duizenden euro’s terugvorderen aan loonheffingen en premies volksverzekeringen. De belastingdienst kan tot 5 jaar terug gaan dus het kan echt in de papieren lopen. Gelukkig kun je middels een aangifte IB wel weer het een en ander vlottrekken maar daar zullen de meesten echt een gespecialiseerd administratie kantoor voor moeten inhuren.
Wat kun je als zzp'er doen?
1️⃣
Bouw een financiële buffer op
Zorg ervoor dat je een deel van je inkomsten opzijzet voor mogelijke naheffingen. Een veilige richtlijn is 20-30% van je inkomsten reserveren.
2️⃣
Wees kritisch op je werkrelatie
Controleer of je écht als zelfstandige werkt. Heb je vrijheid om opdrachten te weigeren? Bepaal je zelf je tarieven en werkuren? Zo niet, dan loop je risico op herkwalificatie als werknemer.
3️⃣ Wees alert over de hoogte van jouw tarief
Als een tarief hanteert lager dan 25 euro per uur dan werk je onder kostprijs van het wettelijk minimum loon. Dat werkt oneigenlijke concurrentie en verdrukking van eerlijk werk in de hand maar kan als je de loonheffing zou moeten terug betalen jou zelf ook financieel onnodig kunnen duperen.
4️⃣
Overweeg een andere juridische structuur
Als je structureel werkt voor één of enkele opdrachtgevers, kan een BV betere bescherming bieden dan werken als zzp’er via de KOR of een eenmanszaak.
5️⃣
Informeer jezelf en andere zzp’ers
Veel freelancers zijn zich niet bewust van dit risico. Deel dit artikel met je netwerk, zodat anderen ook voorbereid zijn.
Conclusie: wees voorbereid op financiële verrassingen
Veel platformwerkers bevinden zich in een grijs gebied waarin de Belastingdienst achteraf kan besluiten dat ze eigenlijk werknemers waren. Dit kan leiden tot fikse naheffingen die op de zzp’er zelf worden verhaald. Door slim te reserveren en bewust met je werkrelatie om te gaan, kun je onaangename verrassingen voorkomen.
Wil je meer weten over veilig ondernemen als freelancer? Volg Gigconomy.nl voor updates en praktische tips! 🚀
Hierbij nog de link naar het artikel bij de NOS. https://nos.nl/artikel/2559954-opdrachtgevers-leggen-risico-op-naheffing-bij-zzp-er-terwijl-dat-niet-altijd-mag
